06 enero 2014

DONES de QUART: Teresa Valldecabres Casanova

Teresa Valldecabres (centre) amb les seues filles: Carmen (esq) i Teresa (dreta). Foto realitzada al voltant de 1920.



Teresa Valldecabres Casanova va nàixer a Quart de Poblet el 1867, regnant Isabel II a les Espanyes, encara que ja fora per poc temps. Quart censaba quasi mil set-cents habitants, i el pressupost de l'ajuntament, que encapçalava Baptista Valldecabres Sanmartín, era de 32.104 reals anuals.

Teresa era filla de Cayetano Valldecabres i Teresa Casanova. Entrant el segle XX va contraure matrimoni amb Ignacio Nieto Suescun, onze anys més jove, amb qui va tenir tres fills que li van sobreviure: Carmen (1901), Ignacio (1903) i Teresa (1905), i un que va morir en la infància.
Separada del seu marit va viure amb la seua filla Carmen (vídua) al carrer del Molí, compartint la casa de lloguer amb el seu fill Ignasi i els seus néts Carmen (1928) i José (1930). Obtenia els seus modestos ingressos de rentar roba i fer feines domèstiques per a famílies benestants. Mai va tenir casa o terra pròpia, ni propietat que pogueren heretar els seus descendents.

Diuen que a les primeres eleccions amb sufragi universal a Espanya (1933) va votar a les candidatures republicanes, malgrat les pressions i recomanacions dels qui servia, i no saber llegir ni escriure .
Va morir el 5 de juny de 1945 a Quart de Poblet, i està enterrada al cementiri parroquial, compartint nínxol amb la seva filla Carmen (morta el 1980) i el seu gendre Salvador (mort en 1930).
És la meua besaiaia.