09 febrero 2014

QUART TÉ HISTÒRIA





En poc més d'un any MEMÒRIA DE QUART ha publicat 25 articles sobre la història de l'espai del que formem part, referint persones nascudes o vingudes, veïnes en definitiva, de Quart de Poblet. S'ha pretès guiar un viatge a totes les èpoques de la Història. En una ocasió ho hem fet per l'Antiguitat, en tres per l'edat mitjana, en dos per l'època moderna, i la resta per l'edat contemporània, especialment pel segle XX i la II República.

Moltes persones ens han acompanyat en un trajecte de segles: Axus, una dona musulmana condemnada per adulteri, Asunción Borredá, la primera dona regidora, Vicente Liern, caigut sense causa durant la Guerra d'Espanya, la mestra Asunción Adelantado, depurada pel franquisme, el maquis Jacinto Martín, el membre de Terra LLiure Josep Antoni Villaescusa, l'alcalde Ramon Segarra, mort recentment, o Teresa Valldecabres, una persona comuna molt extraordinària. Hem visitat organitzacions com les Joventuts Socialistes Unificades o la Unió General de Treballadors, i el procés electoral que va proclamar a Quart la República. També els fets que durant la Guerra de Successió van acabar incendiant les cases, que segurament en temps dels romans van començar a aixecar aprofitant el pas d'un camí cap a ponent. Hem comptat quants érem des del segle XVII i comprovat que de vegades perdem la memòria (històrica). 

Aquest és un viatge sense pretensions acadèmiques, però veraç i rigorós, que no inventa res, que pretén ensenyar el que alguns ja hem vist, i, que fem pel simple plaer de viatjar, per entendre com hem arribat fins a aci. 
Viatgem junts, i ve tot aquell que vol vindre. És una història de les persones, de les més properes, de les més importants perquè són les que ens van precedir.